Yacaaba Street Extension

Project is constructed.

Work is complete.


Background

Council resolved to extend the road pavement from Yacaaba Street, through 106 and 108 Magnus Street, to join to the existing roundabout on Victoria Parade with funding for the works approved in the 2017/18 budget. The project is outlined in Council's Strategic Asset Management Plan and funding was allocated by Council at a cost of $1.5m.

The extension will improve the traffic and pedestrian flow from the Nelson Bay CBD to the waterfront. The direction of travel for vehicles will be one-way north only, while pedestrians will enjoy a wide pavement with an open space area and landscaping.

The first step of the project was the demolition of a building at 106 Magnus Street. The building was occupied by The Tomaree Business Chamber, which has now relocated to Destination Port Stephens. The Dolphin House Korean Restaurant and Artisans Collective also vacated the building before demolition. Further works were then on hold to ensure the tourism economy was not impacted during the busy holiday period.

CONSTRUCTION UNDERWAY

Construction commenced in February 2018 and progress has been impacted by wet weather and unforeseen site issues that have been worked through.

A great deal of work has been completed including the construction and back fill of retaining walls and planter beds, major stormwater pit construction, service relocations, the installation of kerb and gutter, the relocation of stormwater drainage and the removal and relocation of existing lighting. Temporary lighting will be in place until the new light poles are energised and reconnected.

Paving of the road verge is scheduled to commence. Please click to see the paving plan.

The project is scheduled for practical completion in early June (weather permitting).

A compound has been established in the Donald Street carpark to store equipment and supplies within close proximity to the work site. The impact on car parking spaces is being kept to a minimum. The compound will be in place for the duration of the works and the area will be returned to its pre-existing condition upon completion.






Background

Council resolved to extend the road pavement from Yacaaba Street, through 106 and 108 Magnus Street, to join to the existing roundabout on Victoria Parade with funding for the works approved in the 2017/18 budget. The project is outlined in Council's Strategic Asset Management Plan and funding was allocated by Council at a cost of $1.5m.

The extension will improve the traffic and pedestrian flow from the Nelson Bay CBD to the waterfront. The direction of travel for vehicles will be one-way north only, while pedestrians will enjoy a wide pavement with an open space area and landscaping.

The first step of the project was the demolition of a building at 106 Magnus Street. The building was occupied by The Tomaree Business Chamber, which has now relocated to Destination Port Stephens. The Dolphin House Korean Restaurant and Artisans Collective also vacated the building before demolition. Further works were then on hold to ensure the tourism economy was not impacted during the busy holiday period.

CONSTRUCTION UNDERWAY

Construction commenced in February 2018 and progress has been impacted by wet weather and unforeseen site issues that have been worked through.

A great deal of work has been completed including the construction and back fill of retaining walls and planter beds, major stormwater pit construction, service relocations, the installation of kerb and gutter, the relocation of stormwater drainage and the removal and relocation of existing lighting. Temporary lighting will be in place until the new light poles are energised and reconnected.

Paving of the road verge is scheduled to commence. Please click to see the paving plan.

The project is scheduled for practical completion in early June (weather permitting).

A compound has been established in the Donald Street carpark to store equipment and supplies within close proximity to the work site. The impact on car parking spaces is being kept to a minimum. The compound will be in place for the duration of the works and the area will be returned to its pre-existing condition upon completion.